ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και εξεταζόμενου οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

doctor2
Η Ογκολογική χειρουργική είναι το τμήμα της χειρουργικής, που ασχολείται αποκλειστικά με τις κακοήθεις χειρουργικές παθήσεις (καρκίνος).
Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί ειδικά θεραπευτικά και χειρουργικά πρωτόκολλα και διαφέρει κατά πολύ από τις χειρουργικές τεχνικές, που ακολουθούμε σε καλοήθεις παθήσεις.
Αυτό γίνεται γιατί στον καρκίνο δεν αρκεί να αφαιρεθεί μόνο το όργανο που πάσχει, αλλά ένα σύνολο ιστών και λεμφαδένων που δυνητικά μπορεί να περιέχουν καρκινικά κύτταρα.
Η χειρουργική εκτομή όλων των υπαρχουσων καρκινικών εστιών αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για άριστη πρόγνωση.
Δυστυχώς πολλές φορές, στις ογκολογικές εγχειρήσεις, οι αρχές αυτές καταστρατηγούνται με αποτέλεσμα να έχουμε υποτροπή (επανεμφάνιση) της νόσου.
Τα ογκολογικά χειρουργεία είναι απαιτητικά, προϋποθέτουν χειρουργική δεινότητα και στενή μετεγχειρητική φροντίδα.
Πολλές φορές είναι απαραίτητο το ογκολογικό συμβούλιο, ώστε μαζί με τον παθολόγο – ογκολόγο, τον ακτινοθεραπευτή, τον παθολογοανατόμο κ.λπ., ο χειρουργός ογκολόγος μπορεί να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις για την χειρουργική θεραπεία του ασθενούς.
 
Οι αρχές του ογκολογικού χειρουργείου είναι:
1. Σταδιοποίηση.
Πρέπει να ξέρουμε που ακριβώς βρίσκεται ο καρκίνος, πόσο έχει προχωρήσει τοπικά, και αν έχει δώσει μεταστάσεις.
Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιούμε τις ενδοσκοπήσεις, τον ακτινολογικό έλεγχο (αξονική, μαγνητική, υπέρηχος), εξειδικευμένες εξετάσεις, αιματολογικές εξετάσεις κ.λπ..
Κύριο λόγο στη σταδιοποίηση έχει η χειρουργική εκτομή του όγκου, με την οποία βρίσκουμε επακριβώς τον ιστολογικό του τύπο και πόσο προχωρημένος είναι τοπικά.
Η προεγχειρητική όμως σταδιοποίηση μας βοηθά στην οργάνωση καλύτερης στρατηγικής για την θεραπεία του.
 
2. Ριζικότητα είναι η αφαίρεση όλων των εμφανών σημείων του όγκου μαζί με τους ιστούς που πιθανόν να έχουν προσβληθεί, αλλά δεν είναι εμφανώς προσβεβλημένη ούτε μακροσκοπικά (με την όραση μας στο χειρουργείο), αλλά ούτε και ακτινολογικά (αξονική και μαγνητική τομογραφία).
Το ιδανικό είναι ο ασθενής με το τέλος του χειρουργείου να μην έχει εμφανή νόσο, αλλά και να έχουν αφαιρεθεί όλα τα υπόλοιπα σημεία (συγκεκριμένα σε κάθε μορφή καρκίνου) που πιθανόν θα υποκρύπτουν καρκινικά κύτταρα.
Μετά την ιστολογική τεκμηρίωση (βιοψία) των ιστών που αφαιρέσαμε μία σωστή ογκολογική επέμβαση ενδέχεται να μην χρειασθεί χημειοθεραπεία ή να χρειασθεί ήπια χημειοθεραπεία συγκρινόμενη με τις περιπτώσεις που έχουμε υπολειπόμενο καρκίνο στον ασθενή.
 
3. Αφαίρεση λεμφαδένων. Μαζί με τον όγκο πρέπει να αφαιρούνται και οι λεμφαδένες της περιοχής. Ο λόγος είναι ότι στους λεμφαδένες μπορεί να κρύβονται καρκινικά κύτταρα και να οδηγήσουν σε υποτροπή της νόσου.
 
4. Χειρουργική ταχύτητα, απουσία αιμορραγίας, ομαλή μετεγχειρητική εξέλιξη.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν, βάση χειρουργικών μελετών, σε λιγότερο οξειδωτικό stess του ασθενή (με απλά λόγια, ο ασθενής δεν καταπονείται πολύ), έτσι το ανοσοποιητικό του σύστημα παραμένει δυνατό για να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα.
 
5. Υποσταδιοποίηση (downstaging). Κάποιες φορές δυστυχώς ο καρκίνος την στιγμή της διάγνωσης είναι ήδη προχωρημένος και η πλήρη χειρουργική του εκρίζωση αδύνατη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και πάντα κάτω από ογκολογικά κριτήρια κρίνεται καλύτερο να υποσταδιοποιήσουμε (να μικρύνουμε ουσιαστικά τον όγκο) είτε με χημειοθεραπεία, είτε με ακτινοθεραπεία πριν την επέμβαση, έτσι ώστε κατά την χειρουργική επέμβαση να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της ογκολογικής χειρουργικής που περιγράψαμε.
Πρέπει να ξέρουμε ότι, η καλύτερη πιθανότητα θεραπείας για τον καρκίνο είναι η ριζική χειρουργική αφαίρεση του όγκου.
Για τον λόγο αυτό, η πρώτη ογκολογική χειρουργική επέμβαση έχει μεγάλη σημασία για την πρόγνωση του ασθενούς.
 

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ


Καρκίνος Οισοφάγου Καρκίνος Στομάχου Καρκίνος Παγκρέατος Καρκίνος Ήπατος Καρκίνος Παχέος Ε…

Καρκίνος Οισοφάγου

Καρκίνος Οισοφάγου


Δυστυχώς είναι επιθετική μορφή καρκίνου. Σχετίζεται με ιστορικό οισοφαγίτιδος αλλά αυτό δεν είναι α…

Καρκίνος Στομάχου

Καρκίνος Στομάχου


Ο καρκίνος στομάχου δεν δίνει συνήθως πρώιμα συμπτώματα. Πόνος, αιμορραγία, δυσπεψία, διάτρηση συνή…

Καρκίνος Παγκρέατος

Καρκίνος Παγκρέατος


Το πάγκρεας είναι ένα όργανο, που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και περιβάλλεται από άλλα όργανα. Για …

Καρκίνος Ήπατος

Καρκίνος Ήπατος


Α. Πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος (ηπάτωμα). Η ηπατεκτομή είναι η αφαίρεση τμήματος του ήπατος μαζί…

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου


Καρκίνος στο παχύ έντερο μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του. Είναι δυστυχώς συχνή νόσος…


webclinic