
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο, πού έχει σχήμα σαν αχλάδι.
Είναι ουσιαστικά αποθήκη χολής. Η χολή είναι ένα υγρό, που παράγεται στο ήπαρ και βοηθάει στην πέμψη των τροφών.
Όταν καταναλώνουμε τροφές, η χοληδόχος κύστη συσπάτε και εκκρίνει χολή, η οποία μέσω των χοληφόρων αγγείων πηγαίνει στον δωδεκαδάκτυλο και βοηθάει στην πέμψη των τροφών.
Η χοληδόχος κύστη δεν είναι ζωτικό όργανο και η αφαίρεση της δεν επηρεάζει καθόλου την υγεία μας.
Μετά από σύντομο διάστημα, μετά την χολοκυστεκτομή, επέρχεται ομοιόσταση στον οργανισμό μας και η πέψη των τροφών γίνεται φυσιολογικά από τη χολή, που εκκρίνεται απευθείας από το ήπαρ.
Τι είναι η χολοκυστεκτομή;
Η χολοκυστεκτομή είναι εκτομή της χοληδόχου κύστεως του ήπατος.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οδηγούμαστε σε αυτή είναι η χολολιθίαση.
Οι λίθοι της χοληδόχου κύστης μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή (χολοκυστίτιδα), που εκδηλώνεται συνήθως με οξύ πόνο, πυρετό, κακουχία. Δυστυχώς όμως, μπορούν να περάσουν και στα χοληφόρα αγγεία και να προκαλέσουν αποφρακτικό ίκτερο (κιτρίνισμα του ασθενούς), ή ακόμα χειρότερα οξεία παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος).
Έτσι έχουμε τον δυνητικό κίνδυνο, μία απλή πάθηση, όπως η χολολιθίαση να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή και να αυξήσει την θνητότητα και νοσηρότητα.
Πολλές φορές η χολολιθίαση είναι ασυμπτωματική και βρίσκεται σε τυχαίο έλεγχο.
Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο χειρουργός θα σταθμίσει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και θα κρίνει ανάλογα με τα κλινικά κριτήρια (ηλικία, συνυπάρχουσες παθήσεις, είδος χολολιθίασης, κ.λπ.), αν πρέπει να προβούμε σε χειρουργείο (χολοκυστεκτομή) ή σε παρακολούθηση.
Χειρουργική χοληδόχου κύστης.
Η χολoκυστεκτομή εκτελείται στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, λαπαροσκοπικά.
Γίνονται δηλαδή πολύ μικρές τομές στο δέρμα, 3 ή 4, και με βοήθεια κάμερας, αφαιρούμε τη χοληδόχου κύστη, αφού πρώτα φουσκώσουμε την κοιλία με αέριο (διοξείδιο του άνθρακα).
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, σε βαριές φλεγμονές, δυσκολία αναγνώρισης ανατομικών στοιχείων ή συνοδές παθήσεις αναγκαζόμαστε να προβούμε στην ανοικτή επέμβαση όπου με μία μικρή σχετικά τομή αφαιρούμε τη χοληδόχου κύστη με άμεση όραση. Στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη ημέρα.