ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και εξεταζόμενου οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

ΜΑΣΤΑΛΓΙΑ (ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ)

ponos mastou2

Υπάρχουν πάρα πολλά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν μασταλγία. Για παράδειγμα οι ορμονικές διαταραχές κατά την διάρκεια του κύκλου της περιόδου και της κύησης συχνά προκαλούν διάταση και ενόχληση στους μαστούς.Κάποια μορφή πρηξίματος και ευαισθησίας λίγο πριν την περίοδο θεωρείται φυσιολογική. Η μασταλγία στον ένα ή και στους δύο μαστούς προκαλεί φόβο στις γυναίκες γιατί συχνά τον συνδέουν με τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο ο πόνος δεν αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα στον καρκίνο του μαστού.

Τα αίτια της μασταλγίας.

Κάποιο ποσοστό ευαισθησίας θεωρείται φυσιολογικό. Η μασταλγία γενικώς οφείλεται σε διαταραχές του επιπέδου των ορμονών που οφείλονται στην εμμηνόπαυση, στον κύκλο της περιόδου και ιδιαίτερα στο μέσο του κύκλου και πριν από την περίοδο, στην εγκυμοσύνη, στην εφηβεία, στο θηλασμό και στην ινοκυστική μαστοπάθεια (μια συνηθισμένη κατάσταση κατά την οποία ο μαστός εμφανίζει διαφόρου μεγέθους κύστεις). Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν επίσης μασταλγία.


Η φροντίδα για την μασταλγία.

Σε περίπτωση μασταλγίας μπορεί να βοηθήσει η χρήση απλών παυσιπόνων, όπως παρακεταμόλη ή η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η χρήση ψυχρών ή θερμών επιθεμάτων στους μαστούς και η χρήση αθλητικού στηθόδεσμου που υποστηρίζει καλά τους μαστούς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δείχνει ότι η μείωση των λιπαρών, της καφεϊνης ή της σοκολάτας επηρεάζει την μασταλγία. Η χρήση της βιταμίνης Ε, της θειαμίνης του μαγνησίου αν και έχουν δοκιμαστεί δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερα οφέλη στη μείωση του άλγους.


Πότε επικοινωνούμε με τον ειδικό ιατρό;

Όταν έχουμε έκκριση υγρού από τη θηλή, όταν ψηλαφούμε κάποιο μόρφωμα, όταν έχουμε ένα συνεχόμενο πόνο και όταν έχουμε σημάδια φλεγμονής όπως ερυθρότητα και θερμότητα της περιοχής. Γενικώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τη μασταλγία. Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι το καλύτερο προληπτικό μέσο είναι η χρήση αθλητικού στηθόδεσμου.


webclinic