ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και εξεταζόμενου οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

kilia

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη γαστρεντερική διαταραχή παγκοσμίως. Περίπου το 20% των ενηλίκων στην βόρεια Αμερική έχει παρουσιάσει συμπτωματολογία ευερέθιστου εντέρου. Η κατάσταση τείνει να επηρεάζεται συχνότερα στις γυναίκες από τους άνδρες και εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία αλλά μπορεί να δώσει συμπτώματα σε όλες τις ηλικίες.

Τα αίτια του συνδρόμου είναι άγνωστα αλλά η ιατρική συμβουλή είναι ίδια για όλους τους πάσχοντες: αλλαγή της διατροφής, περισσότερες φυτικές ίνες, προβιοτικά βακτήρια από τροφές, όπως το γιαούρτι, αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, κ.λπ..

Όσο η αιτία του ευερέθιστου εντέρου είναι άγνωστη, τόσο συνεχίζεται η προσπάθεια για οριστική θεραπεία. Οι επιστήμονες μελετούν πιθανές βιολογικές αιτίες όπως η επίδραση των βακτηριακών λοιμώξεων στην γαστρεντερική οδό, η σχέση μεταξύ του ευερέθιστου εντέρου και της κοιλιοκάκης και η ύπαρξη γονιδίων που ευθύνονται για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

Μια μεγάλη Ευρωπαϊκή μελέτη ασθενών με διεγνωσμένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έδειξε ότι ο πληθυσμός των ασθενών αυτών ήταν 60% πιο επιρρεπής στην ημικρανία, την ινομυαλγία, την κατάθλιψη και το αυξημένο άγχος σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ευερέθιστο έντερο. Στην ίδια μελέτη εμφανίστηκε βελτίωση των σωματικών συμπτωμάτων μετά από θεραπευτική καταστολή του άγχους και της κατάθλιψης. Τα κυριότερα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι ο πόνος, μετεωρισμός, διαταραχές των κενώσεων, αυξημένη κινητικότητα του εντέρου, κ.λπ.. Η διάγνωση γίνεται βάση των συμπτωμάτων και αφού προηγουμένως με ενδοσκοπικό έλεγχο αποκλείσουμε την ύπαρξη νεοπλασίας και φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.


webclinic