ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και εξεταζόμενου οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ 8 ΜΥΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

karkinos mastou3

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και δοξασίες που αφορούν τον καρκίνο του μαστού και που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε τους πιο συνηθισμένους.

Μύθος 1. Η συχνή χρήση του στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Το παραπάνω είναι απολύτως αναληθές. Ο μύθος αυτός βασίζονταν σε μία παλιά θεωρία ότι η μπανέλα του σουτιέν μειώνει την λεμφική παροχέτευση και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού. Το παραπάνω δεν βασίστηκε σε οποιοδήποτε δεδομένο. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να συνδέει το σουτιέν με τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Μύθος 2. Τα αντιιδρωτικά της μασχάλης αποτελούν αίτια για τον καρκίνο του μαστού.  Δεν υπήρξαν μελέτες που να συνδέουν την χρήση των αντιιδρωτικών με τον καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν δύο σημεία προέλευσης για τον παραπάνω μύθο:

α. κάποια τέτοια προϊόντα που περιέχουν Parabens, αυτές οι ουσίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να σχετίζονται με καρκίνο. Παρόλα αυτά ελέγξτε τις ετικέτες και αποφεύγεται προϊόντα με Parebens.  

β. Μερικά αντιιδρωτικά περιέχουν κόκκους αλουμινίου που στην μαστογραφία μπορούν να δώσουν ψευδή εικόνα επασβεστώσεων. Είναι σημαντικό οι γυναίκες πριν πάνε για μαστογραφία να μην κάνουν χρήση αντιιδρωτικών. Εν κατακλείδι το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν συμβουλεύει τον περιορισμό της χρήσης των αντιιδρωτικών.

Μύθος 3. Η ακτινοβολία από τις μαστογραφίες προληπτικού ελέγχου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Η μαστογραφία εκπέμπει μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, η οποία είναι περίπου όσο μία ακτινογραφία θώρακος. Σε τόσο χαμηλό επίπεδο δεν αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου. Αντίθετα μία μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει ένα αρχόμενο καρκίνο και η ασθενής να θεραπευτεί πλήρως.

Μύθος 4. Πρέπει να έχει οικογενειακό ιστορικό για να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει σχετικά τον κίνδυνο νόσησης σε μια γυναίκα τον καρκίνου του μαστού.  Παρόλα αυτά το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι ο μόνος και ούτε ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου. Λιγότερο από 10 % των γυναικών που έχουν νοσήσει έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Μύθος 5.  Ο καρκίνος του μαστού συμβαίνει μόνο σε μεγάλες γυναίκες. Η αύξηση της ηλικίας είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, έτσι ώστε όσο μεγαλύτερη ηλικία είναι μία γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος νόσησης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότερες γυναίκες δεν είναι ευάλωτες. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και δυστυχώς έχει την τάση να είναι πιο επιθετικός σε νέες γυναίκες.

Μύθος 6. Η πλαστική χειρουργική προκαλεί καρκίνο του μαστού. Τα καλά νέα για τις γυναίκες είναι ότι ούτε η αύξηση ούτε η μείωση του μεγέθους του μαστού τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού. Τα ενθέματα μπορεί να δυσκολεύουνε την μαστογραφία αλλά δεν σχετίζονται με κίνδυνο νόσησης. Επιπλέον οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μείωση του μεγέθους του μαστού τους μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης έως και 60%.

Μύθος 7. Οι μαστογραφίες δεν είναι ακριβής, οπότε γιατί να ασχοληθούμε; Η μαστογραφία είναι μία εξέταση που έχει κάποιους περιορισμούς. Δεν αποτελεί πανάκεια αλλά είναι το βασικό όπλο που έχουμε για διάγνωση του καρκίνου στα αρχόμενα στάδια και είναι ο βασικός παράγοντας που έχει οδηγήσει στην μείωση της θνητότητας από καρκίνο του μαστού. Ακόμα και μία κακή μαστογραφία είναι καλύτερη από το τίποτα.

Μύθος 8. Η αυτοεξέταση δεν είναι απαραίτητη. Η αυτοεξέταση είναι απαραίτητη και όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι εξοικειωμένες με την γεωγραφία των μαστών τους. Αυτό θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανακάλυψη οποιασδήποτε διαταραχής.


webclinic