Ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι το αν ο καρκίνος έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις. Ο καρκίνος του μαστού προέρχεται από τα κύτταρα του μαστού και όσο αναπτύσσεται τοπικά τόσο αποκτά ικανότητα να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις. Η διάγνωση του καρκίνου, στα αρχικά του στάδια, περιορίζει την δυνατότητα απομακρυσμένων μεταστάσεων.
Τα καρκινικά κύτταρα είναι παθολογικά κύτταρα που διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται με ταχύς ρυθμούς. Αυτά τα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα σχηματίζουν ένα όγκο. Όσο ο όγκος αυτός μεγαλώνει αποκτά την ικανότητα να διηθεί αιμοφόρα αγγεία και λεμφαγγεία.Η διήθηση αυτή οδηγεί κύτταρα του όγκου να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού συστήματος και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.
Στα σημεία που εξαπλώνονται συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν νέους όγκους οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι απομακρυσμένες μεταστάσεις. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις οπουδήποτε. Τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι οι λεμφαδένες τις σύστοιχης μασχάλης, το ήπαρ, οι πνεύμονες, τα οστά και ο εγκέφαλος. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αρχικός όγκος του καρκίνου του μαστού και όσους περισσότερους λεμφαδένες της σύστοιχής μασχάλης έχει προσβάλει, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνητική του ικανότητα να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.
Η θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού είναι πολύπλοκη και απαιτεί κάποια από τα παρακάτω: συστηματική χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική θεραπεία, ορμονική θεραπεία, στοχευμένες γονιδιακές θεραπείες.
Το ποιά ακριβώς θα είναι η θεραπεία εξαρτάται από την ιστολογία του όγκου, τα σημεία των μεταστάσεων, την κλινική κατάσταση του ασθενούς, κ.α..
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στα αρχικά στάδια, μέσω των συστηματικών προληπτικών ελέγχων είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του μαστού χωρίς να έχουμε αυξημένο κίνδυνο απομακρυσμένων μεταστάσεων.