ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και εξεταζόμενου οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

3 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

xololithiasi

Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη της χολολιθίασης αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Η παχυσαρκία αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου ενός ανθρώπου και αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού χολόλιθων. Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας και για να αποτρέψετε τον σχηματισμό χολόλιθων είναι να χάσετε βάρος. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγετε την ταχεία απώλεια βάρους όπως συμβαίνει με τις εξαντλητικές δίαιτες γιατί αυτό αποτελεί σημαντική αιτία δημιουργίας χολολιθίασης. Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

Η υγιεινή διατροφή
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων και κορεσμένων λιπών προδιαθέτει σε χολολιθίαση. Αντίθετα τα μονοακόρεστα λίπη μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Αποφεύγουμε τα λιπαρά κρέατα, το βούτυρο και άλλα ζωικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά. Επιλέγουμε άπαχο κοτόπουλο, άπαχο γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να αποτρέψει την χολολιθίαση. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών βοηθούν επίσης στην αποτροπή δημιουργίας χολόλιθων. Αντίθετα η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων προδιαθέτει στην δημιουργία χολολιθίασης. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και καφέ ασκεί προληπτική δράση στην δημιουργία χολολιθίασης. Τέλος η ήπια άσκηση μας βοηθάει να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος αποτρέπει και την δημιουργία χολόλιθων.

Αποφεύγουμε ορισμένα φάρμακα
α. Φάρμακα μείωσης χοληστερίνης: ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης.
β.Ορμονοθεραπεία: η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανάπτυξης χολολιθίασης εξαιτίας του ότι τα οιστρογόνα προκαλούν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.


webclinic